Mazilo iz smrekove smole

Zagotovo ste se že vsi kdaj srečali s smrekovo smolo. Verjetno jo poznate kot nadlogo, ki je ne morete enostavno odstraniti iz oblačil in rok. Smola pa je vse drugo kot nadloga, saj je zelo zdravilna. Smola nastaja, da zavaruje rane drevesa in preprečuje njegovo izsuševanje. Že stara ljudstva so ugotovila, da je smrekova smola zelo uporabna. Indijanci so smrekovo smolo uporabljali za nego ureznin in odrgnin, pri bolečinah v grlu in težavah s prebavili pa so jo žvečili. 
Smrekova smola

Danes sem tudi jaz izdelala mazilo iz smrekove smole. Smrekovo smolo sem nabrala v bližnjem gozdu, kjer ni veliko prometa. Priporočljivo je nabiranje smrekove smole v lepem, sončnem vremenu.  Smolo sem nato očistila s pomočjo vodne kopeli. V posodo sem nalila vodo in jo postavila nad štedilnik, nad njo pa sem počasi segrevala smolo, da se je ločila od lubja. Ko je bila smola tekoča, sem jo precedila skozi cedilo in prelila v posodico. Tako pripravljena in očiščena smola, lahko počaka kar nekaj časa, da iz nje pripravimo aromatično in zelo uporabno mazilo.

Za izdelavo mazila poleg smole potrebujemo še kakovosten čebelji vosek in olivno olje. Vse skupaj počasi segrevamo v vodni kopeli, dokler se vosek ne stopi. Verjemite mi, da to lahko traja kar nekaj časa, saj nočemo uničiti vseh zdravilnih učinkovin smole in pa tudi olivnega olja. 

Priprava smrekovega mazila v vodni kopeli

Ko nastane lepa zmes, brez vidnih sledi voska in smole, lahko odstavimo in nalijemo v čiste lončke. Lončke oziroma posodice vedno skrbno očistimo. Jaz jih dobro umijem z vročo vodo in detergentom, nato dobro obrišem, na koncu pa še razkužim z alkoholom.

Razkuženi lončki

Tako, sedaj pa samo še počakamo, da se naše mazilo strdi. Priporočam, da si zabeležite datum izdelave. Mazilo je načeloma uporabno približno eno leto, vendar morate biti pazljivi na rok uporabe olivnega olja.



Dokončana mazila

Mazilo iz smrekove smole uporabljam prav vsak dan. Sinu zvečer z mazilom zmasiram podplate, ob prehladu pa ga namažem tudi po prsih. V času prehladov in večkratnega smrkanja, si predel nosu večkrat namažem z mazilom, saj robčki kožo razdražijo, mazilo pa jo pomiri, hkrati pa eterična olja smole čistijo dihalne poti. Ker je mazilo super za nego ran, z njim vsakodnevno negujem rano carskega reza. 

Skratka, smrekovo mazilo se lahko uporablja pri kožnih težavah, za nego ran, pri bolečinah v sklepih in mišicah. Uporabljajo ga lahko tudi nosečnice za preprečevanje strij. 

Zanimivost: smrekovo mazilo namažite na predel kjer vas je pičil komar in srbečica in oteklina bosta izginili.

Nasvet: vse pripomočke pred stikom s smolo premažite z oljem, da se bodo kasneje lažje očistili.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave